Dante och helvetet

Written on 7:54 AM by Camilla Lindskoug

Har du någonsin undrat över hur folk tänkte på Medeltiden? Det gjorde jag enda tills jag och mina klasskamrater fick ett papper på svensklektionen. På detta papper fanns helvetets nio kretsar från Dantes bok, Den Gudomliga Komedin från början av 1300-talet. Denna bok handlar om en man som går vilse i skogen och hittar ingången till helvetet. Där får han uppleva alla hemskheter personligen och ju längre ner han kommer i helvetets kretsar, desto värre blir det. När vår svensklärare berättade om boken, fick vi insikt om hur författaren tänkte genom de straff som fanns i helvetet. Om du någonsin ordnar fram de nio kretsatrna kommer du att märka att de är påverkade av katolicismen. Där bestraffas synder som vi idag inte skulle tycka är synder. Där fanns synder som girighet, homosexualitet, lathet och frosseri, bara för att ta några exempel.

Jag berättade senare för min historielärare vad vi hade lärt oss om Den gudomliga komedin och varför författaren hade tänkt som han hade gjort angående straffen för synderna. Då målade hon upp ett litet scenario om en tjuv som hade stulit mat från en familj. Hon förklarade sedan att, eftersom tjuven hade tagit mat från familjen fick familjen svälta och att kanske någon av familjemedlemmarna dog för att tjuven hade tagit deras mat. Man får komma ihåg att detta var helt andra tider, då det fanns en dålig tillgång på mat och andra livsmedel och varor. Det var dessutom mycket oroliga tider med krig och konflikter. När man sedan ser dessa helvetets nio kretsar förstår vi hur Dante i detta fallet tänker och är påverkad av kyrkan, och att den kristna tron var djup på den tiden.

Det jag tycker att många historielärare kan ta lärdom av är att, man kan titta på texter som skrevs av författarna under denna tid för att de ger mycket bra exempel på vad som var viktigt för människorna då. Texterna är skrevs av människor som levde på denna tiden och vilket bättre insikt kan man få, än om man läser texter av personer som fick uppleva denna epok.

Detta inlägg skrevs av Viktor G.

Bildkälla: Sandra Botticelli, 1495: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Portrait_de_Dante.jpg

If you enjoyed this post Subscribe to our feed

No Comment

Post a Comment